onsdag 28 december 2011

http://digital.fiske-feber.se/issue/48249/0

Förtröstan ger oss nätet när vi dästa av julmat och juldricka skola vårt överflöd smälta.
Vi tackar den digitala Eran som ger så mycket via nätet.

fredag 23 december 2011

Havgård 18 dec

Äntligen lite lugnare väder....... trodde vi.
Lucas, Jerry och jag kollade av väderprognsen i går kväll och beslutade oss för att ta några timmar i Havgårdssjön.
.

Såg fint ut på morgonen men väl på väg dit så såg vi hur himmlen blev becksvart........ och snö/hagel/regn piskade oss i de hårda nordliga vindarna...
Suck... vad skulle jag uppe och göra i morse



Trotts de minst sagt dystra förhållandena kom det i alla fall upp några gäddor i det lerbruna vattnet. Jerry fick två och Lucas en


Vid tolvtiden gav vi upp.... Hur gick det då för mig... Njaaa... Nada, zero, noll men det känns som det kvittade.... Soffa, filt, glögg, pepparkakor, knäck och en dålig söndagsmattine slår högre.

torsdag 22 december 2011

I väntans tider.....

Lite för oss drömmare

Lite ljus i mörkret :-)

Breaking the code... God Jul och gott nytt år alla mina fiskevänner


Vintern, åtminstonde enligt kalendern, är här och fisket har börjat gå in i en halvdvala.
Det blytunga skånemörkret omsluter allt och alla tidigare och tidigare men idag vänder det. Vi går mot ljusare tider och snart står vi där ute igen med i vinterns och mörkrets nyfödda ideer och teorier.
Nu ska det testas och prövas... funkar det?? Eller var har jag tänkt och gjort fel.




Nya flugor knåpas ihop med nyansskillnader och nya materialval som enligt leverantörer och försäljare är helt enkelt oumbärliga... vågar vi ta chansen att inte använda det.... tänk om de har rätt och tänk om jag då inte har det.... och vad värre är, tänk om mina fiskekompisar har det och ....
Ja så snurrar det nog i huvudet på de flesta av oss, oavsett om vi sysslar med flugfiske, predatorfiske, karpfiske, pimpel m.m.
Men det är väl också detta som ger drivkraft i vårt fiske... breaking the code... hitta det ultimate, det som ska lösa knuten...
Kanske det nya flashmaterialet är det som gör det.... hmmmmm läste om en ny karprigg som visst var outstnding och jag måste kolla upp de nya gäddbetena och hur fungerar de ihop med de nya kanonspöna som ska ha sån feeling. Kan jag kanske använda de till lite häftigt torskfiske också och tänk om vintern kommer på riktigt??? De där nya vipporna jag har funderar på till ismetet de måste ju testas. Sundets spättor ska inte få det lätt efter vinterns nyknutna supertackel och stackars gäddor och abborrar om ni bara visste vad som ligger i lur för Er..... Ja ni känner säkert igen Er och nästa vinter sitter vi här igen och upprepar situationen och summerar ihop året som gått.

Vintern kommer snart att försvinna och glömmas bort i vårens första värmande solstrålar med en bekräftelse om att ideerna antingen fungerar eller förkastas... så sant som det är sagt så kommer vi återigen att stå med böjda spön och vara lyckliga och kanske förstå att trots vi fiskar kanske vi inte fiskar bara för att få fisk....

Breaking the code...
God Jul och gott nytt år alla mina fiskevänner



onsdag 21 december 2011

Tro, hopp och .....

Oväntat fiskestopp

Det finns ännu tro och hopp på parlamentariker och demokratin.

Man känner förväntningar och ett hopp tänds om att detta kannske är en vändpunkt i EU:s fiskepolitik som sätter resurser och arter förre kortsiktiga ekonomiska vinningar.

torsdag 15 december 2011

Storfisketur Trollemölla 10 dec 2011

Per från Trollemölla ringde mig på onsdagen och gav mig meddelandet att om vi ville så kunde vi få en STORFISKEDAG i Trollemölla nu på lördagen den 10:e. Något som vi länge har försökt få tillstånd och nu äntliggen.
Efter några telefonsamtal fick vi ihop 10 man med kort varsel...och förväntningarna var stora.

Efterdyningarna från fredagnes storm drog kalla kulingvindar ner för kullarna men de blev alldrig till något riktigt stort problem då träden brommsade upp dem men visst i mellanåt hade man ingen aning var flugan skulle landa när vindarna lekte med linorna.

Vattnet var ärtsoppsfärgat i den nedra dammen efter regnet och lite klarare i den övre dammen så koden för dagens flugval blev cerisfärgade maskar fiskade med en snabb och ryckig intagning.
Det annars så fångsgivande fisket med Boobieflugor fungerade inte speciellt bra i dag.

 Hur gick då fisket.... Jodå det var bra men enligt Per så fångades det ända ganska få av de stora han satt.
Totalt fångades det ca 50 fiskar  varav det behölls ca  35 st. Dagen största var Kent Möllers praktfisk på 11,5 kg, sen tätt följd av Fredrik Engman med en fisk på 11,3 kg och sen kom det en hel drös mellan 8 och tio kg. Hur gick det då för mig... tja... sådär, fick sex fiskar med en topp på 7,6 kg..... inte att klaga på men ... ändå... var var min tiokilos... Snacka om fartblindhet.


Kent möller med sin praktregnbåge på 11,5 kg....

denna bild la jag till nu i efterhand då bilderna varit ute på vift.
Krille var lyckosam, tre av hans fiskar vägde mellan 8,6 och 10,0 kg


Skickar varma julhälsningar till Per som under årets fisketurer levererat så fina fiskar i sin anläggning Tack så mycket...

onsdag 7 december 2011

Plastisock

Ett litet tipps inför den kommande vadarsässongen. Har prövat det ett par ggr och det funkar. Har innan haft ganska svårt att få fötterna i vadarna. Sockarna på vadarna är ofta ganska trånga och det är ett hiimla krängande för att få på och av dem men med en vanlig plastpåse utanpå foten och sockan så glider foten enkelt i och ur vadarna. Mer finns att läsa på Global Flyfisher.The bag trick

tisdag 6 december 2011

Strömhult dec 2011

Ett vinterklätt landskap hälsade oss välkomna till allas vår förvåning när vi i morgonens första ljustrålar gjorde oss klara för sista fisketuren för året i Strömhult. Snö och rimfrost glasserade landskapet och förde tankarna till vintern som förr eller senare kommer men just för dagen gav det en så vacker inramning av fisketuren. Avsaknaden av vind gjorde dagens fisketur till en av årets skönaste.




 Ett tunt lager av snömodd låg lite var stans på vattenytan men det skapade inga större problem.

 Kent var inte sen med att fånga sin första fisk. Redan i första kastet medans flugan sjönk var en båge framme och sög i sig den.


Ove var vackert inramad av vintern

En vacker regnbåge runt fem kilo kunde inte motstå en röd boobie


Fredrik fightade en stentuff båge på 5,1 kg. Den bjöd upp till en ordentlig fight och skapade lite problem för honom vid landningen.


Över lag var fisket väldigt, väldigt bra. ca 50 fiskar krokades och bland dem var det ett flertal över fem kilo och två toppar på 6,0 och 7,1 kg




 Strömhult var vackert som ett vykort




 En sådan här dag vill man inte att dagens ska ta slut.
 Christian Sterner fightade många bågar från den klassiska stenen.

Korvgrillning
 Dagens största på 7,1 kg var det jag som fick :-) Landade själv sex fiskar. Alla tagna på min favoritbobby.

 Mats Ohlsson fick också ihop ett gäng fiskar.

torsdag 1 december 2011

Väntans tid...

Fick förresten en liten trevlig beställning av harr- och öringflugor av Hans som jag band en del till för några år sedan.
Det kommer att hålla stämningen uppe under kvällstimmarna ett tag framöver.
Det är riktigt kul att binda mer traditionella våtflugor och med tanke på hur bra dessa mönster fortfarande fungerar är det underligt hur få som använder dem till sitt fiske idag.
Nuförtiden blir det mest hypermoderna flugor med de allra senaste materialen som stått beskrivet i någon av fisketidningarna som det nya supermönstret som ska tömma vattnena bara fisken får se flugan. Speciellt roligt att binda några av de välfiskande våtflugorna i gråa nyanser.



Fortsättningen av dec ser ut att bli mild den också :-)
Under en promenad med Felix i går hittade vi blommande Vitplister..... 30 nov.....

Det ser vädermässigt lovande ut för det kommande kustfisket efter havsöring...

Mörk är natten, tippe tippe tipp tapp, tipp tipp tapp....

Kvällarna doftar stearin och glögg...
Mörkret lägrar sig tidigare och tidigare, ute ryter stormen, sliter och drar i buskar och träd.Vågtopparna piskas till skum och tanken på flugfiske känns fjärran. Bönerna går till både en iskall vinter med isar som bär och till en mild vinter, en skånsk vinter som tillåter öringsfiske på kusten från starten. Pest eller kolera, vin eller vatten....
Spelar igentligen ingen roll. Finns alltid något att fiska eller något att greja med... t.ex lite nya flugor med ögon från FutureFly... ser riktigt läckra ut. Palle på Fiskedags har dem. Har för övrigt ett riktigt bra sortiment på flugbindningsgrejer. Kommer att bli hur läckra som helst.